TONY ROBBINS ÚTMUTATÓJA 2019-HEZ

A 8 pontból álló terv, életed eddigi legjobb évéhez
(A Success magazinban megjelent cikk rövidített verziójának fordítása)

Az USA-ban való utazgatásom során a Success magazin és benne Tony Robbins-szal készült cikk került a kezembe, melyből a legfőbb gondolatokat hoztam most el számodra.

Tony Robbinsot mára mindenki a sikeres, híres, elismert üzleti mogulként, a személyes fejlődés egyik legfőbb tanítójaként, szerzőként és motivációs szónokként ismeri. Kevesen tudják róla, hogy a jelentős sikerek igen csak hányatott gyermekkora és sorsra nyúlnak vissza, azonban akik ismerik történetét, még nagyobb tisztelettel adóznak számára, hiszen élettörténete tovább emeli hitelességét.

Az alábbi blogbejegyzésben a 8 pontból álló tervét hoztam el számodra, melynek betartása Tony szerint garantálja, hogy 2019 eddigi életed legjobb éve legyen.

1., Az 5 lépéses formula egy különleges évhez

Azzá a személlyé válni, aki 2019-ben lenni kívánsz, nem nehéz, amennyiben megvan az elköteleződés, a fókusz, és rendelkezésedre állnak a megfelelő eszközök. Azonban fontos, hogy az ésszerűség határain belül tűzd ki a céljaidat! A legtöbb ember ugyanis túlbecsüli, mit képes megvalósítani egy éven belül, és alul értékeli, mit képes elérni egy-, vagy két-, három-, négy évtized alatt.

1., Ne csak reméld, hogy a dolgok jóra fognak fordulni, de kondicionáld magad arra, hogy elhidd azt!

Tony Robbins azt mondja, ő maga a legnehezebb időszakában, és azóta is folyamatosan olvas, megerősítő mondatokat használ a nap folyamán (akár futás közben is), pozitív gondolatokkal írja tele a tükröt, azon emberek életrajzát olvassa, akiket csodál.
“Napi szinten védened kell az elmédet!” – nyilatkozza.

2., Edzed a testedet is!

Az elménket napi szinten edzeni alapvető szükséglet a sikerhez, azonban legalább ennyire fontos azzal párhuzamosan a testünket is edzeni.
“Menj és fuss sprinteket, emelj igazán nehéz súlyokat, menj hosszú sétákra!” Tony minden reggelét azzal kezdi, hogy belemerül az igazán hideg (13 Celsius fokos) medencébe. Ha pedig úton van, akkor keres egy folyót vagy hóban sétál.
“Nem azért teszem, mert annyira jól szórakozom azáltal, hanem azért, mert azt akarom csinálni. Azért teszem, mert arra kondicionálom, edzem a testemet, hogy azt csinálja, amit mondok.”

A fizikális energiád fantasztikus alapot képez a mentális és érzelmi állapotodnak. “Depresszióba esel, ha a vállaid összeesnek, fejedet a vállaid közé engeded, és azon gondolkodsz, mi mindentől félsz” – mondja ő. De ha egy igazán intenzív futásra indulsz, miközben a zene a füleidben lüktet, a tested és az elméd egyaránt energikus lesz, és sokkal jobban fogsz tudni fókuszálni arra, mit is akarsz.

3., Találj motiváló példaképeket!

Ha életed legnagyszerűbb évére készülsz, mindenképpen szükséged van Téged motiváló példaképekre, akik már elérték mindazt, amit Te célul tűztél ki magad elé!
Tony a mai napig emlékszik, amikor a szülei Hálaadás napján veszekedtek, mert nem volt pénzük ételre. Akkor eldöntötte, ő felnőttként nem akarja azt az utat járni, azt a stresszes életet élni, amit a szülei, és már akkor elkezdte keresni azt a példaképet, akik képes lesz neki egy másik utat mutatni.

“Ez az egész nem arról szól hogy majd Te megcsinálod! Szükséged van valakire, aki egy másik mintát képes Neked mutatni!”
Tony a milliárdos befektetőt, Sir John Templetont választotta, aki épp úgy a semmiből indult, mint ő.

4., Tegyél jelentős lépéseket!

Ez egy nagyon egyszerű lépés. Állj bele masszívan a cselekvésbe! Készítsd el a weboldaladat! Találd meg a lehetséges befektetőidet! Beszéld meg a pároddal, hogy párkapcsolati tanácsadóhoz fordultok! Tervezd meg és kezdd el kivitelezni azt a nagy családi nyaralást, amely mindenkit végre egybe és összehoz!

Tony azt mondja, azonban fontos, hogy rugalmas legyél, és kész legyél a terveidet a céljaid megvalósulása érdekében bármely pillanatban változtatni.
Egy nagyon egyszerű példával szokta ezt szemléltetni. Tegyük fel, hogy a naplementét akartad megnézni, de kelet felé kezdtél el futni.

“Nem érdekel mennyire pozitív vagy, mennyire lelkes vagy, egyszerűen rossz stratégiát választottál!”

5., Felejtsd el végre magadat!
Ahelyett, hogy 100%-ban magadra, a céljaidra fókuszálnál, találd meg a módját, hogyan viszel mások életébe értéket! “Akármennyire is közhelynek, elcsépeltnek hangzik, az életünk arról szól, hogy adjunk. Ezért vagyunk itt!”

2., Légy barátságban a bizonytalansággal!

Az egyik legfontosabb dolog azért, hogy 2019 az eddigi legjobb éved legyen az, ha barátságot kötsz a bizonytalan helyzetekkel.

“Gyakran mondom embereknek, életed minősége közvetlenül arányos azzal, milyen mértékben vagy hajlandó elviselni a változást, az ismeretlent, a bizonytalanságot. Mert ha biztos akarsz lenni minden percben mindennel kapcsolatban, akkor lehetetlen, hogy valami újba kezdj és lehetetlen, hogy növekedj, fejlődj.”

Tony azt mondja, a legtöbb ember feladja, amikor új helyzettel találkozik. Ha azonban arra kényszeríted magadat, hogy az ismeretlen kellős közepén cselekedj, egyre jobbá és jobbá válsz, miközben megbirkózol az idegen helyzettel.

Az emberek az elméjük természeténél fogva félnek az ismeretlentől. Az elménk felismeri a rizikót és ellenáll annak, ha kell, harcol is ellene. Azonban mi sokkal többek vagyunk, mint a puszta elménk. Mi a szívünk és a lelkünk vagyunk!

“Mindannyiunk betegesen vágyunk a biztonságra, azonban ha minden pillanatban az történik, amit ismerünk, belehalunk az unalomba. Éppen ezért szükségünk van a bizonytalanságra, és nagyon sokra van belőle szükségünk.”

3., 6 kérdés önmagad és életed újraírásához

“Amikor 2007-2008-ban a gazdasági válság beköszöntött, tudtam, hogy részt kívánok venni benne, azonban nem voltam jártas a pénzügyekben. Tudtam, hogy újra kell magamat teremteni, újra kell magamat írni. Ahelyett azonban, hogy mássá váltam volna, megváltoztam volna, sokkal mélyebb kapcsolatot alakítottam ki valódi énemmel, önmagammal. Arra fókuszáltam, miért csinálom mindezt, milyen források és mi minden áll a támogatásomra, milyen új képességekre van szükségem. Majd belevágtam.”

Azt látom, sokan másként értelmezik önmaguk újraírását, számomra azonban mindenképpen azt jelenti: mélyebb kapcsolatot kialakítani önmagunkkal. Kik vagyunk valójában? Mik vagyunk? Miért vagyunk itt?”

Tony 6 kérdése önmagad újraírásához:

1. Mi az én szolgálatom?
2. Mi az alapvető szenvedélyem?
3. Milyen források állnak a rendelkezésemre?
4. Miben szükséges változnom?
5. Mi az én “hogyan?”-om?
6. Hogy tudom mindezt megvalósítani?

4., Légy a rugalmasság mestere!

Tony korai, húszas éveiben NLP-t tanult és gyakorolt. Nagyon hamar jelentős sikereket ért el a trénerek között, azonban szkeptikusak voltak vele fiatal kora miatt, mivel csak 22 éves volt. Nem voltak nagyon kapcsolatai, így nem igazán kapott megbízásokat. John Grinder, az NLP alapítója úgy gondolta, Tony-t teljesen új, számára ismeretlen helyzetekbe kell tenni, hogy bebizonyítsa rátermettségét másoknak. Bemutatta Tony-t egy tábornoknak és azt mondta, bármely területen képes megduplázi a hatékonyságot.

Tony azt a feladatot kapta, tanítsa meg sorkatonáknak, hogyan kell egy a.45 kaliberes fegyverrel lőni.
Tony társa, akivel a feladatot kapták, és akinek volt tapasztalata a területen, az utolsó pillanatban lebetegedett, és Tony, aki soha korábban nem lőtt fegyverrel ott állt egyedül.
Azt gondolta magában “Rendben, mindenre tudom a választ, csak meg kell találnom.”
Tony a 4 napos tréninget 2 napra csökkentette és a hatékonysági rátát 70%-ról 100%-ra emelte.

A rugalmasság azt jelenti számomra, hiszel magadban és elkötelezed magadat a siker mellett. Fel fogod fedezni, milyen hihetetlen rugalmas vagy, amikor arra igazán szükséged van.

5., Ne engedd, hogy az az Egy dolog az utadat állja!

“Nem érdekel ki vagy, nem érdekel milyen okos vagy, nem érdekel milyen magasan képzett vagy, és az sem, hogy mekkora szenvedély él benned! Mindannyiunknak egyaránt 200.000 éves agya van, és ez az agy nem arra lett tervezve, hogy boldog legyél. Arra lett tervezve, hogy túlélő légy! Ez az agy arra lett tervezve, hogy folyamatosan megvédjen mindenféle veszélytől.”

Az első számú dolog, ami megakadályozza az embereket, hogy azt a minőségű életet éljék, amire vágynak és amit megérdemelnek, az a félelem.

Azonban a megoldás nagyon egyszerű! “Bátorság! Félsz, de arra tréningezd magadat, hogy a félelmeid ellenére is cselekedjél! Folyamatosan nyomod magadat!”

6., Nem csupán arról szól, hogy elérd a kitűzött eredményt

Két elsődleges készség szükséges ahhoz, hogy egy kivételesen különleges élet mesterévé válj. Az első az, hogy az célkitűzések és megvalósítások mesterévé válj! Fókuszálj arra amit akarsz, ahelyett, amit nem akarsz!
A második terület, amelyben a legtöbb ember szenved, a teljesítés tudománya. “Ha eléred a kitűzött célodat, azonban az nem tesz boldoggá, nem tesz elégedetté, üres maradsz legbelül.”

Ahelyett, hogy a figyelmedet a külső dolgokra fordítanád, fontos tudod, mi az, ami elégedettséggel tölt el legbelül. Mi az, ami élettel tölt fel, ami a növekedésedet szolgája, és ami általad önmagad legteljesebb énjévé válsz.

“Amikor emberek azt kérdezik tőlem, mi az, ami boldoggá tesz minket, mindig ugyanazt a választ adom: Egyszerű. Csupán egy szó: a fejlődésünk. A fejlődésünk adja a boldogságunkat.”

7., Óvd a kávédat!

A fiatal Tony Robbins mentora Jim Rohn volt. Rohn egyszer azt kérdezte Tonytól:

“Tudod milyen hatalmas erővel bír az elméd?”
“Igen, azt hiszem”- válaszolta Tony.

“Mond meg nekem, mi történik akkor, ha bárkinek engeded, hogy a kávédba tegyen valamint? Ha valaki, ha a legnagyobb ellenséged cukrot szór a kávédba? Mi történik akkor?” – kérdezte Rohn.

“Nos, akkor édes lesz a kávém” – válaszolta Tony.

“Hát akkor mi történik, ha valaki, egy barát, egy családtag ideg mérget szór a kávédba?”

“Meghalok” – válaszolta Tony.

“Nos, az élet pontosan így működik. Vagy cukrot vagy éppen idegmérget kapsz. Jobban teszed, ha nagyon óvod a kávédat!”

Pontosan így kell védenünk a metaforikus kávénkat, az elménket – magyarázza Tony. Folyton szelektálnunk kell, meg kell válogatnunk, milyen információt engedünk be és ki kell szűrnünk, minden rombolót.

8., Az élet a Növekedésről szól

Az emberek általában azért keresnek fel minket, mert több pénzt akarnak, boldogabbak, egészségesebbek, fittebbek akarnak lenni, jobb kapcsolatokat, boldog párkapcsolatot, üzleti fejlődést, “x” összegű pénzmennyiséget szeretnének.

Amit mindannyian akarnak, az a jobb életminőség, és ha belegondolunk, mindannyian azt akarjuk.

Még akkor is, amikor az életünk nagyszerű, mindannyian többet akarunk. Ez pedig pontosan összhangban van az egészséges gondolkodásmóddal, ugyanis az élet maga a növekedésről szól.

Legyen 2019 eddigi életed legteljesebb éve,
legyen sokkal több, mint amiről valaha álmodtál!

 

Manifesztálódó Célkitűzések Workshop; Légy a célkitűzéseid és azok megvalósításának mestere – 2019. január 12. Budapest

 

Tudatosságra Ébredés Neale Donald Walsch Vezetésével Budapesten – január 26-27.

 

Képezd magad sikerre 2019-ben – 12 hónapos online program

 

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Elküldöm emailben
Megosztás