Mit üzen az AI?

Bajban vagy, vagy a következő szintre lépsz? 

A múlt héttől kezdődően a vállalkozásomban elkezdtem használni a mesterséges intelligenciát. Míg az első héten csak egy kollégám által végzett feladatokat végzett, addig ezen a héten már öt feladatkörben tevékenykedett. 

AI üzleti célokra 

Üzleti célokra az eddigiekben nem használtam a mesterséges intelligenciát, mivel a könyvem írásával voltam elfoglalva, amihez sem szellemírót, sem AI-t nem vettem igénybe. (Azt, hogy kellett-e volna, Te mondd meg, miután elolvastad a könyvet! 🙂 )  

A magam részéről human és ésszerűség párti vagyok. A szábály egyszerű: az ésszerűség az ésszerűtlenségnek nem enged teret. 

Az AI előretörése és jövőbeli kilátásai

Egy kicsit korábbról folytatom. Tavaly novemberben az elvonuláson, amit tartottam, arról beszéltem, egy-három éven belül a mesterséges intelligencia felülírja a világunkat. Az hangzott el tőlem, hogy rövidesen a jógaoktatód, orvosod, coachod, tanácsadód, lakberendeződ, könyvelőd… virtuálisan megjelenik az otthonodban, és teljeskörű szolgáltatást nyújt, ami pontos, kedves, naprakész tudás birtokában zajlik, hibamentes és személyes lesz. Nézd meg JLo legújabb filmjét a Netflixen – Atlas, hogy lásd, mi vár ránk! #nemreklám

Az ember és az AI közötti kapcsolat 

Az elvonuláson részt vevők közül sokan ágáltak az elhangzottak ellen. De azzal folytattam, hogy nem az AI-ban van a fenyegetés vagy a lehetőség. Ez azon múlik, az ember miként használja, és annak megfelelően két kimenetel lehetséges. Az ember vagy előbb-utóbb minden szinten feleslegessé válik, vagy a szolgálatába állítja a mesterséges intelligenciát, és azon életminőségbe lép, ami eredendően a születési joga. 

 (Ha gondolod, az archívumunkból elővehetjük ezen előadás felvételét és a podcast csatornánkon elérhetővé tehetjük. Ha szeretnéd meghallgatni, jelezd azt a blogbejegyzés alatt nekünk!

Az AI gyakorlati alkalmazása 

Többen, akikkel beszélgettem, azt gondolják, az ő munkájuk nem helyettesíthető. Emlékszem azok arcára, akiknek meséltem, hogy a tavasszal Münchenben, a BMW Világban egy nagyon színvonalas robot kávézóban jártam, és láttam az első manikűrös robotot munka közben. Mind a kettő igazi felüdülés volt világunkban, amikor az ember által nyújtott szolgáltatás minősége jelentősen hanyatlik. 

Veszélyes alábecsülni az AI mit tud.  

A héten több feladatkörben használtam az AI-t. Jónéhány alkalommal előfordult, hogy ahelyett, hogy a kollégámhoz fordultam volna, azonnal az AI-nak adtam feladatot, vagy ha a kollégám a számomra megfelelő idő alatt nem reagált, elvégeztettem az AI-val a feladatot. Azt is teszteltem, az én munkámat, azt az egyedi szolgáltatást, amit én nyújtok a cégem által, át tudja-e venni. 

Az AI okozta kihívások és lehetőségek 

Mindezek után háborgó érzésekkel, gondolatokkal zártam a hetet, mivel a mesterséges intelligencia fel is bosszantott, de meg is nyugtatott. A bosszantásnak két oka volt, és az egyik nem is az AI-nak, hanem az embernek köszönhető, aki hagyja, hogy az AI átvegye a helyét. Ez nem az az irány, ami előre visz minket. Szeretem a kollégáimat, nagy részük a kezdetektől velem van. Nehezen válnék meg tőlük, így nagyon hajtom őket, hogy a megfelelő működésbe kerüljenek.  

A másik ok az volt, hogy amikor a saját gondolataimat adtam neki, átjavította azt rosszra, pontosabban arra, amit a világ szajkóz, és – az én meglátásom szerint -, aminek köszönhetően a káosz felé menetelünk. 

Az AI jövője és az ember szerepe 

A megnyugtatás ugyanazon két érem másik oldala volt. Az ember már most támogatásban részesül a mesterséges intelligencia által, és a jövőben ez oda emelkedik, hogy az ember valóban csak az önfeltárásra, -kiteljesedésre, az élet megélésére fókuszálhat. Miközben bosszankodtam, hogy az AI átírja rosszra a tartalmaimat, elkönyveltem, tudok olyat, amit az AI nem tud. A nap végén őt is csak emberek programozzák. Persze azt is lehet, az AI-nál van a területemre vonatkozó megfelelő tudás, és én tévedek. Majd meglátjuk. De nem úgy látom, hogy így van. 

Mit üzen az AI nekem? 

Azt, hogy az embernek, Neked nélkülözhetetlenné kell válnod!
Nem a függőségekkel, a kontrollal, manipulációval, mert az eddig sem vitt sehova.
Az embernek fel kell lépnie önmaga legmagasabb potenciáljának kibontakoztatására gondolati minőségben, szakmaiságban, szolgálatban, annak átadásának minőségében, hozzáállásban, ráadásul önmaga és az az emberiség javát szem előtt tartva. 

Új utakra van szükség és példamutatásra.  

El kell döntened, merre mész, és döntésednek megfelelően kell jelen lenned mostantól minden pillanatban, mert az AI minden percben észnél van.
Tetszett az Atlas című film, és majdnemhogy nem másért, mint az utolsó mondatért. JLonak – Atlasnak is, ahogy nekem is, az emberiségben megvan hitem.
 

Szeretettel,
Beáta

u.i.: megköszönöm, ha gondolataidat, kérdéseidet, tapasztalataidat, félelmeidet megosztod velem itt a blogbejegyzés alatt, vagy akár a Facebook oldalamon, hogy azokra építkezve a beszélgetést ezen témában is tovább folytassuk.

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Elküldöm emailben
Megosztás