A 3 leggyakoribb kifogás + 2 félelem, mellyel akadályozod önmagadat

Te milyen gyakran használod őket tudattalanul?

 

Mindannyian használunk kifogásokat tartson is az életünk bármily magaslatokban.

A kifogások meggátolnak minket abban, hogy azt az életet éljük, amit szeretnék, ami jár nekünk.

Általuk felszámoljuk az utat, mely átvezethet jelenlegi állapotunkból abba az állapotba, melyet el szeretnénk vagy el tudnánk érni,

 

legyen szó kapcsolatainkról,

egészségünkről,

életminőségünk javításáról,

rendszeres testedzésről,

munkánkban, anyagi helyzetünkben való előrehaladásunkról,

kedvteléseinkre fordított időről..

 

Kifogás vagy valóság?

 

Nemrégiben egy beszélgetés megfigyelője voltam, melyben a kérdésre,

„Jelenleg mi a legnagyobb akadály az életedben?”

a válasz az volt

„Úgy érzem nincs elegendő időm. Nincs elegendő időm a páromra, a gyermekeimre a vállalkozásom mellett és a vállalkozásom is több időt igényelne, hogy olyan szinten működtessem, ahogy azt lehet, vagy szeretném.”

A válaszadó tisztában volt azzal, hogy a tapasztalatait ő teremti, így még inkább zavarodottan állt a helyzet előtt, mivel nem tudott mit kezdeni az érzéssel.

A kérdező így folytatta:

„Lehet, hogy ez nem csupán egy érzés. Lehet, hogy pontosan így van, ez a valóság. Valóban nincs időd a szeretteidre, önmagadra és a vállalkozásodra.”

 

Látható volt, ahogy a válaszadó nyugalomra lel és leteszi a küzdést, mivel felismerte,

az érzést a valósága okozza, amit a benne munkálkodó elképzelés által teremtett. Nem az érzésével van dolga, hanem az elképzelésével, mely a valóságát teremtette. A korlátozó elképzelés, ami valójában nem más, mint egy kifogás, amivel azt állítja: nem érem el, nem csinálom, nem megyek tovább.

Így lesz a kifogásból tény, valóság.

 

Mi a 3 leggyakoribb kifogás, melyet, azt gondolom mindannyian napi szinten, napjában többször használunk önmagunk egyhelyben tartására?

 

  1. Nincs időm

Napjainkban az időhiány a frusztráltság, stressz, megromlott kapcsolatok, egészségügyi kihívások egyik fő oka. Szinte mindenki időhiánnyal küzd, rohanó világban él.

Ennek ellenére miért lehet az időhiányra hivatkozás kifogás?

Először is, mindenkinek 24 órából áll egy nap! Mindenkinek! Beyoncénak, Mark Zuckerbergnek és bárki másnak.

Ha pedig így van (már pedig így van), akkor nem az időhiánnyal és nem is az időmenedzseléssel van baj (egyébként is, láttál már valakit, aki képes az időt menedzselni?!), hanem önmagunk menedzselésével.

Két adat (ami tény):

Átlag nyugati ember napi 5 órát tölt televízió előtt és napi további 3-5 órát interneten.

Mielőtt azt gondolnád, Rád ez nem vonatkozik és továbbra is élne benned tudattalanul a kifogásod, maximum odáig menj el, Rád ily mértékben nem vonatkozik, és hogyan tudod tovább csökkenteni!

Most, hogy e bejegyzést írom, csípőből azt reagálnám, ok, de én nem nézek tv-t, így az kihúzva, az internetet pedig a munkámhoz használom, így az is rendben. Hát nem!

Az igazság az, hogy nézek tv-t. Ha nem is minden nap, de időről időre leülök a kisfiammal mesét nézni. Most nem arról van szó, hogy ez jó vagy rossz, kell-e vagy nem, hanem arról, lehetőségem van csökkenteni a rá fordított időt és helyette kézműveskedni, a szabadban lenni a gyerekemmel, mesélni neki. Ha ezt teszem, akár csak heti 2 órában, már jelentős mértékben javult mindkettőnk életminősége.

Te mit tudsz tenni e téren?

Internet:

Ismered azt a kis alkalmazást, mely napi vagy heti szinten jelenti Neked mennyi időt töltöttél az okos eszközeiden és konkrétan mely felületen és azon belül mennyit? Megdöbbentő szembesülni az adatokkal és egyben óriási segítséget is nyújtanak ahhoz, hogyan menedzseld magadat másként, hogy a több rendelkezésedre álló idő tapasztalatát megéld.

Tudod, hogy amikor Steve Jobs-ot megkérdezték, élvezik-e a gyermekei az iPad-et azt válaszolta, hogy nem használják azt és az online eszközökön töltött idejük minimalizálva van az ő védelmükben?

Érdemes ezeken elgondolkodnod és mielőtt a gyereked és más családtagjaid szokásait akarnád megváltoztatni, a saját szokásaidon változtatni és általuk más tapasztalásra szert tenni, így változtatva a tudatalatt táplált kifogásaidat, programjaidat!

 

  1. Nincs rá pénzem

Hát, szintén egy fantasztikus észérvnek, ténynek tűnő alátámasztás, ami szintén nem más, mint kifogás.

A nincs rá pénzem rövid mondat úgy is helyettesíthető – senkit nem megbántva, nem ítélkezve, csupán ébresztve – nincs rá vágyam, nincs rá igényem (ezért azt tapasztalom, úgy gondolom, nincs rá pénzem, mert a tudatalatt táplált kifogásom megteremti a tapasztalatomat).

Nagyon sokszor tapasztalhattad, amit valójában akarsz, azt meg tudod valósítani. Így van, vagy nem így van?

Még mielőtt elindulsz, már tudod, hogy meg van. Persze vannak dolgok, amiért elindulsz, de sem az elinduláskor, sem az úton a ’tudom, hogy megvan’ érzése nincs jelen és így az azzal összahangban lévő eredmény sem marad el.

A pénz azért sem lehet kifogás, mert napjainkban szinte minden, amit el kívánsz érni, az internet segítségével vagy más módon, ingyenesen is megvalósítható. Ingyenes képzések, ösztöndíjak, ingyenes események, sport napok, nyílt napok, támogatások..

Azt gondolom, mind a ketten tudjuk, miről van itt szó. Lehet persze ’kifogást találni’ a gondolatmenetben, amit itt megosztok, azonban, ha így teszel, akkor a továbblépési igény, vagy a kifogás dolgozik tudatalatt?  

Többször kapom én is, hogy nagyon szívesen dolgoznának velem, de nincs rá pénzük, így nincs rá lehetőségük.

Számtalan ingyenes anyagot, tartalmat nyújtok, mely számtalan módon lehetővé teszi az előrelépést azok alkalmazója számára.

Ezek közül néhány:

Gazdagságtudatosság növelés

Bőségtudatosság növelés

Érzelmi sérülések gyógyítása

Üzleti teljesítmény növelés

Ha onnét indulsz, ahol tartasz és lépésről lépésre haladsz, már 1-3 éven belül óriási távolságra eljuthatsz!

Indulj el!

Életed mely területén halogatod, akadályozod a továbblépésedet arra hivatkozva, hogy nincs rá pénzed?

Onnét, ahol jelenleg tartasz, hogyan tudsz továbblépni most?

 

  1. Nem tudom hogyan

A „know-how”! Nem tudom, hogyan. Hát! Szintén elég gyenge kifogás a varázsdoboz, azaz az internet korszakában.

Tudatosan választod mire használod az internetet! Ne arra, hogy a „nincs időm” kifogást valóságoddá alakítsd, hanem arra, hogy a „nincs pénzem”, nem tudom hogyan kifogasaidat adó programodat felülírd!

Bármi pillanatok alatt megtanulható az internet segítségével! Kertészkedés, kézimunka, barkácsolás, online marketing, értékesítés, vállalkozás vezetés.., ráadásul már ingyen is!

Napjainkban minden tudás előttünk áll nyitott könyvként a zsebünkből elérhetően. Hagyd ezt a kifogást, mert igencsak idejemúlt!

 

Miért használunk kifogásokat?

 

A kifogásaink mögött félelmeink állnak.

Félelem a továbblépéstől.

Természetesen a félelem ezen formája nem tudatos.

„Hogyan félnék már a többtől?” hallom sok esetben, és mivel azt gondolják sokan ezen a területen nincs teendőjük, hagyják, hogy a számukra ismeretlen félelmeik tovább uralkodjanak felettük.

A félelmeink hitrendszerünkből fakadnak, melyet korábbi tapasztalataink, mások elmondása, mások ránk ültetett korlátozó elképzelései, történelmünk, generációkon keresztül cipelt programjaink, téves-, hiányos tudásunk.. formálnak.

Félünk a saját kiteljesedésünktől, mert azt gondoljuk az áldozatokkal, lemondással, kudarccal, túlterheltséggel, képességeink hiányának megmutatkozásával,

jelenleg már elért, magunkénak tudott életminőség elvesztésével (kényelem, idő, mások szeretete) járhat.

Ha pedig már a három leggyakoribb kifogást megosztottam Veled, mellette azt is érdemes tudnod, hogy önmagadat minél inkább ’önmagaddal összhangban’ működtethesd, mi a két legnagyobb félelem, mely tudattalanul elválaszt minket a teljesebb tapasztalásunktól:

  1. Nem vagyok rá képes
  2. Nem fognak szeretni (elveszítem a megszerzett szeretetet, nem tudom megszerezni azok szeretetét, akikkel dolgom lesz az utamon).

Hát így működünk mi.

A csodás hír azonban az, minél inkább tudjuk, hogyan működünk, annál eredményesebben, könnyedebben tudjuk működtetni,

a cél, elérni kívánt életminőség irányába terelni magunkat.

 

Szeretettel,

Gál Beáta

Üzleti Siker Coach

 

ui.: Amennyiben a témával kapcsolatban kérdésed, gondolatod van, örömmel várom itt a bejegyzés alatt!

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Elküldöm emailben
Megosztás