Egészséges kapcsolati határok a Vezetésben – mi mentén? 

Egészséges kapcsolati határok a Vezetésben – mi mentén?

Írd Te a szabályokat! 

 

Természetesen a kezdetekkor és a növekedés különböző szakaszaiban is kialakulnak olyan helyzetek, amikor a szükség jelen van. Ezen helyzeteket önmagunkat meghatározó tények helyett visszajelzésként lenne érdemes fogadnunk, ami a gondokodásmódunkról szól.

Az is természetes, hogy a vezető, a vállalkozásvezető is ember, akire privát életének, vállalkozásának, illetve a világunk történései hatással vannak. Minden, ami velünk, körülöttünk történt(ik), hat ránk, formál minket.

Az is biztos, ami velünk, körülöttünk történik, egyenesen mutatja a gondolkodásmódunkat. Így a tükörképet összetörni, azt hibáztatni, az abban szereplőkre – akiket mi hívtunk életre – ujjal mutogatni felesleges, mert azzal csak egyre jobban hozzákötjük magunkat ahhoz, amitől szabadulni akarunk. 

Ez a folyamat – a külvilág hibáztatása, az arra való reagálás, az elvárás, hogy a kapcsolatainktól kapjunk nagyon fárasztó tud lenni. Minél inkább fáradunk, annál inkább a választás helyett reagálunk – újrageneráljuk, amitől szabadulni kívánunk -, és az ember, a vállalkozásvezető ezen folyamatban eljuthat oda, hogy önmaga felett elveszti a kontrollt.

Miközben sokan azt gondolják, milyen könnyű Neked, néha ezer felől csapnak össze a fejed felett a hullámok. Mi ezt jól tudjuk!

 

Az első, amit javaslok, annak érdekében, hogy változás történjen a vezetői kapcsolataid minőségében és annak következtében vállalkozásod és életed eredményeiben, hogy:

Vegyél elő egy tollat és egy papírt, majd kezdj el írni! Írd ki magadból mindazt az emberi kapcsolataidra vonatkoztatva (akár azokon túlmenően), amiből eleged van! Egyszerűen engedd meg, tedd lehetővé, hogy mindaz, ami feszültséget okozóan benned van, kiáramoljon. Nyisd meg a csapot, hogy a feszítő gőz végre távozzon, és újból a szabad választásaid általi irányítás Hozzád visszajusson!

Nem csak vállalkozásvezető vagy, aki munkatársakkal, alkalmazottakkal dolgozik, de ott vannak az ügyfelek, az együttműködő partnerek, az üzleti életeden túl a személyes kapcsolatok, családtagjaid, szeretteid, a mindennapjaiddal járó kapcsolatok, amik ugyanúgy a sok öröm mellett kihívásokat, bosszankodni valót adnak. Önts ki mindent! Keress egy olyan helyet, ahol nem lát, nam hall senki, és ha kell, nyugodtan kiabálhatsz!

Ne azzal a szándékkal tedd mindezt, hogy egyre jobban belelovald magad a nemkívánt helyzetbe, hogy, újra és újra megéld a csalódásaidat, bosszankodásaidat, hanem azért, hogy kiürüljön a feszültség – vagy legyen az bármi – ami benned van! Nyerj nyugalmat, csendet végre!

Ha ez megvan, fókuszáljunk a vezetői minőségedre, és a vezetőként megélt kapcsolataidra!

Vállalkozókkal, vezetőkkel folytatott munkám során az egyik fő téma, amivel a vezetők hozzám fordulnak a csapatépítés, a vezetővé válás folyamata a csapatépítés során.

Nagyon sokszor elhangzik a kérdés, és még csak nem is az, hogy “ezt vagy azt lehet”, hanem az, “mit lehet és mit nem lehet”? “Hogyan lehetne ezt vagy azt, amikor az emberi kapcsolatok ilyenek és olyanok?” “Hogyan lehetne ezt vagy azt, amikor ez vagy az a könyv ezt és azt írja?”

Nekem erre az a válaszom, építsd fel a saját szabályaid mentén működő verziódat!

Bízz magadban, figyelj magadra, nézd meg, Te mit akarsz megélni vezetőként a kapcsolataidban, mi az, amit a Hozzád kapcsolódóknak szeretnél biztosítani a Veled megélt kapcsolatban!

Egyszerűen építsd fel a saját világodat, a saját szabályrendszeredre alapozva!

(Bátor dolog, független, szabad gondolkodást kér!)

Muhammad Ali azt mondja:

“Teamwork makes the dream work” – A csapatmunka váltja az álmokat valóra.

Így van!

Három dolog jut eszembe ezen elhíresült mondata által:

  1. Muhammad Ali élete mutatja, mit jelentenek az álmok, így tudd, azok hol kezdődnek!

  2. Nem csak a cél lehet álom, de a csapat is, amely az álmot valóra váltja.

  3. Ha pedig az első két pontot figyelembe véve haladunk a folyamattal, azzá válunk, aki az álmot, az álomcsapattal életre hívja – ez ám, kérem szépen a vezetői transzformáció!

Amennyiben ez érdekes lehet számodra, a folyamathoz hoztam néhány lépést.

0. Határ helyett alap!

 

Fektesd le a határokat, hallhatod sokszor, amikor kapcsolatokról van szó. Én azt mondom, ha értjük, hogy valóban miről szólnak a kapcsolataink, akkor nem határokban, hanem a növekedésünket lehetővé tevő alapokban gondolkodunk. A határ elválaszt, elkülönít, védelmezési szándékkal épül. Azért húzok határt, hogy ne sérüljek, biztonságban maradjak. A határral utat szabhatunk annak, mit engedünk be, mire adunk lehetőséget, viszont a saját növekedésünknek is határt szabhatunk azzal, hiszen a határ egy fal, amin se be, se ki. (>> Töltsd le az alábbi ingyenes minitréninget, ami arról szól, mi is a kapcsolatok valódi értelme!)

Míg a határ elválaszt, elkülönít, addig az alap a felfelé történő építkezést biztosítja. Az alapra helyezett különálló kövek az építkezésnek, a közös célnak köszönhetően előbb-utóbb összekapcsolódnak, egybe forrnak.

A vezetés arról szól, hogy önmagunk teljesedésén keresztül egyre többet adjunk minden érintettnek – beleértve önmagunkat, a velünk együtt dolgozóknak, minden érintettnek.

Alap a növekedéshez. Azon alapok, melyek a kívánt növekedést biztosítják.

Mi történik akkor a szervezetben, amikor a vezető határok helyett a növekedést lehetővé tevő alapokban gondolkodik?

Te elsőként milyen alapköveket fektetnél le a saját szervezetedben?

 

1. Állítsd fel a saját ideális víziódat!

Engedd el eddigi tapasztalataidat, ismereteidet – a tömeg által szajkózottakat -, és az általad felvázolható legideálisabb képre fókuszálj! Alkosd meg a saját álomcsapat víziódat!

Hogyan működik abban a vezető – aki Te vagy!

Mire van vágya? Miként kíván jelen lenni a csapat tagjai számára? Mit kíván biztosítani, nyújtani, milyen munka-, szakmai- és egyéb körülményeket kíván megteremteni, miközben a cége üzleti és egyéb célkitűzéseit megvalósítja? Milyen munkabért, juttatásokat, munkaidőt, csapatszellemet, fejlődési lehetőséget? Miként vezeti a csapatot? Miként biztosítja mindehhez a forrásokat? Hogyan teszi a vállalkozást azzá, ami mindazt biztosítja?

Mire ad lehetőséget a kollégáknak munkaidőben, kettejük és a csapattagok kapcsolatában, és mire nem?

Hogyan vannak jelen az álomcsapatban a kollégák, az együttműködő partnerek? Sajátjukként tekintenek a vállalkozásra? A legjobb tudásukat adják hozzá? A cég célkitűzéseinek megvalósításáért ugyanúgy tesznek, mint a vezető? Szeretnek Veled dolgozni? Hány kolléga dolgozik az álomcsapatban, és milyen pozíciókban?

Tisztelik a kollégák egymást és a vezetőt? Miről beszélgetnek ebédszünetben? Mi a fontos számukra szakmailag és emberileg? Tudják, hogy a legfontosabb az, hogy a vezetőt a munkájában támogassák?

Te mint vezető, tisztában vagy azzal, vagy más szinten folytatod a játszmákat?

A vezető tisztában van a vezetői minőséggel, vagy esetleg az ambíció nem egészen egészséges helyről fakad?

Hogy néz ki a Te olvasatodban az álomcsapat?

A képet, ami az előző kérdések mentén megjelent, hagyod, és mindent ugyanúgy folytatsz tovább, ahogy eddig tetted, vagy azt arra használod, hogy új irányba vezessen?

 

2. Vedd figyelembe az értékrendedet!

 

Az önazonosság az ember nagy vágya. Önazonosan az életében és a munkájában. Maga a vágy is azt mutatja, az lehetséges!

Azt mondom, ismerd meg és tűzd az önmagadat vezető zászlóra az alapvető értékrendedet!

Ismerd az 5 alapvető értékedet – legyen az iránymutató számodra, és határozd meg azon értékeket, melyek mentén a csapatot, melyet építesz az irányba vezeted, hogy az ideális álomcsapat legyen!

Az én első számú alapvető értékem: a család #familyfirst

Gondolhatod, mi köze ezen értéknek a vállalkozásvezetéshez és az egészséges vezetői kapcsolatokhoz?

Nagyon is sok köze van hozzá! Erőteljes hatást gyakorol az önmagamhoz, az embertársaimhoz és a világhoz fűződő kapcsolatomra.

Amikor az a helyén van kezelve, szinte minden magától megy, növekszenek a dolgok.

Ha az nem lenne a helyén (már nagyon stabilan a helyén van, de volt idő, amikor nem így volt) akkor, miközben a munkám számomra nagyon fontos, a vállalkozásomban elért legnagyobb eredmények sem bírnának nagy jelentőséggel, és elkezdenének darabokra hullani a dolgok.

A #familyfirst nem azt jelenti, hogy főállású anyuka vagyok. Minden szempontból folyamatosan növekvő vállalkozásban gondolkodom, amit annak megfelelően építek, hogy bármikor lehetőségem legyen arra, hogy a családom legyen az első.

Ha az ovi bezár (az elmúlt két évben gyakran és hosszú időkre előfordult) a gyerekemmel zavartalanul otthon lehessek, és közben a vállalkozásom zavartalanul működhessen.

Azt is jelenti, hogy múlt évben 3 hónap nyári szüntet engedélyeztem magamnak és 3 hetet karácsonykor, no meg még néhány külföldi utazást 1-1 hétre – egy folyamatosan növekvő vállalkozás mellett.

Azt jelenti, hogy a főállású kollégák plusz szabadságot kapnak az év végi ünnepek alatt, hogy a családjukkal lehessenek, vagy havonta 1 alkalommal pénteken délben letehetik a munkát. Ez az értékrend vezetett eddig a vállalkozásom vezetése során, ennek köszönhetően tartok itt.

Lehetsz önazonos a vállalkozásodban, a vezetői és egyéb kapcsolataidban, így fontos, hogy tudd, mit jelent az pontosan a számodra! Az alapvető értékrended és a vállalkozás vezetését támogató értékek nagy segítséget jelentenek ebben!

Ismerd az értékrendet, és keresd a hasonló értékrenddel bíró kollégákat!

Keresd azon kollégákat, akiknek Hozzád hasonlóan sokat jelent az, amit az alapvető értékrended mentén adsz! Keresd azért is őket, mert azt Veled együtt vallják és hirdetik a vállalkozásodban, azon keresztül!

3. Tartsd szem előtt a cég célkitűzéseit!

 

A kapcsolati alapok, melyeket lehelyezel, biztosítsák rövid-, közép-, hosszú távon a vállalkozásod célkitűzéseinek a megvalósíthatóságát!

Biztosítsák az üzleti eredmények megvalósíthatóságát, az értékrended szem előtt tartását, betartását, az általad meghatározott álomcsapat működését, azon ismérvekkel, amiket Te magad lefektettél..

Nem tarthatod a céged célkitűzéseit titokbankülönböző gyermeteg félelmektől vezérelve (mit fognak szólni; meg fognak lopni; cserben fognak hagyni; keresztbe fognak tenni; elviszik a know-how-t..)azt várva, hogy a csapat egyként dolgozik a célkitűzés megvalósításáért!

Gondolod, ha a Muhammad Ali mögött álló csapat nem tudta volna, hogy világbajnok akar lenni, azt a támogatást nyújtottták volna, ami elegendő ahhoz, hogy eljusson oda?

Csak gondolkodj el ezen néhány percre!

Vagy azon, vajon milyen szenvedély, fegyelem, fókusz költözött beléjük, amikor megismerték a célt? Látták-e abban a szakmai és emberi potenciált önmaguk számára? Csak gondolkodj el rajta!

Ha a vezető nem ismeri a pontos célt, vagy azt valami oknál fogva nem helyezi a csapat elé a megfelelő ismérvekkel (pl.: értékek) pontosítva, ne várja, hogy azért a csapat egyként dolgozik, vagy egyáltalán azt, hogy a csapattagok tudják miért dolgozzanak, milyen mértékben adják bele a megvalósításba a tudásukat!

Légy jelen vezetőként, aki egy bizonyos cél megvalósítása érdekében vezeti a csapatot!

Azon kollégákat keresd, akik a csapatcél megvalósításához hozzá tudnak és akarnak járulni!

Addig kommunikáld a csapatcélt, amíg az igazi egységbe, csapatba formálja az irányításod alatt dolgozókat, és természetesen vezetőként elsőként legyél jelen annak megfelelően!

 

4. Határozd meg az általad ideálisnak ítélt vezetőt!

 

Változz! Lépj a vezetés újabb és újabb szintjére! Alkosd meg a számodra ideális vezetőt, majd formáld magad azzá!

Elvárások helyett légy Te jelen akként, aki lenni kívánsz!

Önmagadból hozd ki, és ne másoktól várd el!

Válogasd magad mellé azokat, akik abban társak!

Mindent, ami nem tetszik, használd arra, hogy meghatározd általa, mi az, ami igen! Minden, ami összhangban van Veled, hozd ki magadból és folyamatosan erősítsd tovább!

Válj azzá a vezetővé, akit Te magad is követnél, akivel örömmel dolgoznál együtt, akinek vezetése alatt bármeddig elmennél!

Figyelj, hogy a meghatározásaid ne érzelmi sérülésekből, ego késztetésből, hanem érzelmileg érett vezetői létezésből fakadjanak!

 

5. Határozd meg az általad ideálisnak vélt kollégát!

 

A meghatározásod ne elvárásból, korlátozott elgondolásokból fakadjon!

Mindenképpen javaslom, tartsd szem előtt, hogy a kolléga viszonzásként megtalálja a számára fontos szempontokat az általad biztosított pozícióban!

Határozd meg a kollégát szakmai kompetenciában, csapatjátékban, személyiségjegyekben, és tedd mellé, hogy cserébe mit kínálsz!

Vázold fel, milyen betanulási folyamatra van szüksége a kollégának, majd a munkavégzés lépéseit, mely mentén a legnagyobb hozzájárulásként tud jelen lenni a csapatcélok megvalósításában!

Mindenképpen kell egy csapat, azonban kell egy cél, ami a csapatot egybeforrasztja. Kell a vezető, aki a célt megálmodja, meghatározza, a csapatot a cél megvalósításához eljuttatja.

Ez a képlet egy tényező nélkül sem lehet teljes!

Mi szükséges ahhoz, hogy a vezető – legyen az vállalkozásvezető,  vezető – és a kolléga között egészséges kapcsolat jöjjön létre?

Azt gondolnánk, két ember kell hozzá, pedig valójában nem!

A vezető oldaláról a vezető kell,

a kolléga – alkalmazott – oldaláról a kolléga kell,

aki önmagával, az embertársaival és a világgal egészséges, érett, növekedésben gondolkodó kapcsolatot ápol.

Ennek értelmében a vezető és a kolléga is külön-külön elegendő ahhoz. Azok, akik hasonlóan gondolkodnak mindenképpen találkoznak!

Szeretettel,

Gál Beáta

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Elküldöm emailben
Megosztás